Csöröge fesztivál és posta ünnep Árpádhalmon
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2017/7/csf.htm

Árpádhalom egy mindössze 500 lelkes település Csongrád és Békés megye határán. Kevesen vannak, de talán éppen ezért összetartó közösség. Az immár hagyományos júliusi falunap és csöröge fesztiválra sokan érkeznek a településre, hogy megkóstolják ezt az édes csemegét.

A szervezők gazdag programot kínáltak a vendégeknek. Művészeti csoportok fellépőinek tapsolhattunk a nagysátor alatt, amit egy felejthetetlen kutyás bemutató színesített.

Ezen a napon csaknem 20 kg lisztből készült csöröge fánk, ami mind az utolsó darabig elfogyott. És hogy hogyan is készül az igazi árpádhalmi csöröge, most megtudhatja:

Csöröge fánk
Hozzávalók: 25 dkg búza finomliszt; 1,5 dl tejföl (20%-os); 2 g porcukor; 5 dkg vaj; 3 db tojássárgája; 1 csipet só étolaj a sütéshez
A díszítéshez: baracklekvár, porcukor

Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Ezután becsomagoljuk, és 10-15 percre hűtőbe tesszük. A tésztát vékonyan lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra és lehetőség szerint szögletesre nyújtjuk. Csörögevágóval négyszögekre vágjuk, és a közepén hosszanti bemetszést ejtünk. Ezután következik a formázás. A négyzetek egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen, így lesznek forgács alakúak. Ha elkészültünk, kis adagokban, egyszer forgatva süssük készre a fánkokat olajban. Figyeljünk, hogy az olaj megfelelően forró legyen, és ne hagyjuk túl sokáig sülni a csörögéket, mert könnyen kiszáradnak és akkor tényleg csörögnek :-). A kész fánkokat még melegen forgassuk porcukorba.

Ezen a napon ünnepelte az árpádhalmi posta fennállásának 110 éves évfordulóját, melyet postatörténeti kiállítással tettek színessé.

1906-ig Árpádhalomnak Fábiánsebestyén biztosította a postai és távírdai szolgáltatást. Az árpádhalmi pusztát – konkrétan a Zoltántéri majort – 1906-tól vasútvonal kötötte össze a szomszédos Fábiánsebestyénnel, és kisvasúti vonal vezetett Nagymágocsra. Ez tette lehetővé, hogy Zoltántér major vasútállomáson 1907-ben postaügynökség nyíljon “Zoltántér major p.u.” néven, és vasúti távírda is működjön.
A postaügynökség Zoltántér major pu. vasútállomáson 1949-ig működött, amikor is fiókposta lett, távbeszélőközpontot kapott, és Árpádhalom központjában helyezték el, egy régi épületben. 1964-ben minősítették át postahivatallá. Az 1970-es években új épületbe költözött, ahol ma is üzemel.
1972-ig, amíg a vasút Fábiánsebestyén és Zoltántér major között közlekedett, a postaanyagot Zoltántérről a kb. 2 kilométerre lévő Árpádhalom központjába lovaskocsi szállította.

A fenti képen Virághné Kiss Anna a posta vezetője értékes relikviát tart a kezében, melyet 1918-ban adtak fel az árpádhalmi postán. A tábori levelezőlapot horvát nyelven írták és Lengyelországba Galícia tartományba küldték (nem összetévesztendő a spanyol vidékkel, Galícia az ukrán határ melletti lengyel terület volt).

Hozzászólások