Szentesen 38 szecessziós ház van!
(Hangzó bejátszással)

A Koszta József Múzeumban április 11-én nyitották meg a Szecesszió az Alföldön című időszaki kiállítást.

A vendégeket dr. Béres Mária, az intézmény igazgatónője köszöntötte. Többek között beszélt a kiállítás elkészítésének körülményeiről, újdonságairól, a volt Petőfi Szálló rekonstrukciójához kötődő kapcsolatáról.

Brunner Attila művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora, az ELTE BTK Doktori Iskolájának ebben a témakörben kutató hallgatója nyitotta meg a tárlatot. Kiemelte: a Dél-Alföldi régióban jelentős számú, és a legszebbek közé tartozó szecessziós épület található: Szabadka, Szeged, Kecskemét, Nagykőrös nevét külön is kiemelte.

Az új eredmények között említette: Szentesen eddig 16-ról tudtak, a kutató munka eredményeként mára pedig már 38 szecesszió stílusban emelt épület található.

A kiállítást azért is tartja fontosnak, mert rögzíti, feleleveníti a stílus alapjegyeit képekben. tervrajzokban, dokumentumokban, és ez segíthet a napjainkban tapasztalható „újjászületés” folyamatát.

A szentesi tárlat egy, az országban már több helyen bemutatott kiállítás része, fontos szelete, értékei alapján mindenképpen érdemes a megtekintésre.

Dr. Béres Máriát, a múzeum igazgatónőjét kértük meg, beszéljen a kiállítás részleteiről:
https://soundcloud.com/user-860612483/dr-beres-m-szecesszio-kiall

Hozzászólások