Jubileumi ünnepség az Olimpiai tölgynél
(Hangzó bejátszással és képmelléklettel)

Szentes Önkormányzata, a Magyar Birkózó Szövetség, a dr. Papp László Birkózó Egyesület és Csongrádi Szakosztálya Szentesen, a Lőrincz Márton téren az Olimpiai tölgy ültetésének 80. évfordulója tiszteletér április 4-én ünnepséget rendezett.

Szirbik Imre polgármester emlékezett Lőrincz Mártonra, beszélt az olimpiai bajnok birkózó által adományozott fa csemete „előzményiről”, a fa sorsának alakulásáról.

Szentes különleges látnivalója az a hatalmas kocsányos tölgy, amelyet Lőrincz László olimpiai bajnok adományozott a városnak. A birkózó, aki az 1936-os berlini olimpián lett bajnok, a városnak adományozta az elismerésül kapott facsemetét, amelyet 1937. március 29-én ültettek el ünnepélyes keretek között. Az azóta terebélyesre nőtt tölgy és a mellette lévő emléktáblát ma is folyamatosan látogatják. illetve koszorúzzák a hazai és külföldi sportolók.

Dr. Hegedűs Csaba és Polyák Imre birkózó olimpiai bajnokok 1997. március 29-én újabb facsemetét ültettek az öreg tölgyfa mellé.
Az Olimpiai tölgy 2012-ben az Év fája versenyen a harmadik helyen végzett.

Komáromi Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai alelnöke ünnepi köszöntőjében kijelentette: örül, hogy ennek az emlékezésnek az aktív részese lehet. Nem szabad elfelejteni a régi nagy birkózókat, példájukból okulni lehet, erőt kell meríteni. Az olimpia ezüstérmes, háromszoros világbajnok birkózó erről a témáról ezt mondta a Szentesi Gyors-nak:
https://soundcloud.com/user-860612483/komaromi-tibor

A beszédek elhangzása után a helyi önkormányzat, a Magyra Birkózó Szövetség, a helyi, valamint a csongrádi birkózók, a helyi sportolók, a helyei veterán birkózók képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit az Olimpia tölgy mellett elhelyezett emléktáblánál.

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=1506884389382713

Hozzászólások