Szentesi népzenei hagyományok – DVD-n

Az Ifjúsági Házban március 3-án rendezték meg a Művelődési Központ Zöldág Hagyományőrző Szakköre által kezdeményezett, és kiadott népzenei DVD bemutatóját.

Hankó Györgyné, a szakkör vezetője (személyesen sokat tett a hanghordozó kiadásáért) köszöntötte a vendégeket, köztük dr. Demeter Attila alpolgármestert, Szűcs Miklós népzenészt, és Szűcsné Molnár Erzsébetet, a DVD népzenei rendezőjét.

Dr. Demeter Attila köszöntőjében a népi hagyományok megőrzésének fontosságáról beszélt. A város igyekszik sokat tenni ennek érdekében. Rendszeresen emlékezik a helyi népzenészekre, valamint megemlítette, hogy ketten is kaptak az utóbbi években díszpolgári címet, Nagy János és Majtényi András, akik sokszínű helyi zenei hagyományaink méltó folytatói. A jelenlévők figyelmébe (is) ajánlotta a Kurca parton címet viselő DVD-t.

Hankó Györgyné beszélt a lemez elkészültének előzményeiről, magáról a 12 dalt tartalmazó DVD-ről. A hanghordozón egy-egy dal négyszer hallható, külön énekes, hangszeres, szöveges és együttes hangzásban. Mindez lehetővé teszi, hogy az oktatásban is felhasználható legyen ez az anyag – mondta a szakkörvezető.

Már kapható a DVD, melynek ára 5000.- Ft., ami egyben támogató jegy is. (Egyrészt egy újabb anyag kiadására, illetve a Szív- Hang Egyesület céljainak megvalósítására fordítják.

Hozzászólások