Sajátos nőnap a múzeumban
(Hangzó bejátszással és képmelléklettel)

„Mi kell a nőnek?” címmel a nőket (és a férfiakat) köszöntötték március 10-én a Koszta József Múzeumban.

A gyűjtemény női munkatársai olyan, tudományos, de könnyed stílusú előadásokat tartottak, melyek a nőkről szóltak, de a férfiak is érintettek a témában, sőt a történelmet, a múzeumi tevékenységet is beleszőtték mondanivalójukba.

A múzeum legfiatalabb munkatársa, Filep Fanni a rég-múlt idők pipere eszközeit, azok használatát mutatta be a jelenlévőknek. Természetesen itt is voltak olyan, csontból készült fésűk, melyek a múzeum tárlójában is láthatók.

Király Edit, kiállítási mediátor az első magyar régésznőről Torma Zsófiáról emlékezett meg. A „bogarászó nő” kutatott Tordoson, Déván, de a korabeli szakmai- és közvélemény alig értette meg, bár életének utolsó hónapjaiban díszdoktori címmel ismerték el gyűjtő munkáját.

Pintér Zsófia, néprajzkutató a csipkeverés rejtelmeibe vezette be a hölgyeket, és a szép számban jelenlévő urakat. Szó esett a kiskunhalasi és a szentesi csipkeverőkről is. Az utóbbiak közül még ma is közöttünk él Rupaszov Ferencné Hubert Margit, akinek gyönyörű csipkéit a Koszta múzeum is őrzi, és a képmellékletünkben is láthatják.

Szemerédi Ágnes, muzeológus a magyar ápolónők példaképének, Kossuth Zsuzsannának az életútját, munkásságának jelentőségét, hagyományainak ápolását mutatta be.

Purgel Nóra, adattáros a Nő és a divat című előadásából megtudhattuk, honnan származik a garbó, milyen a Chanel kosztüm, hogy néz ki a Dietrich nadrág.

Dr. Béres Mária, régész-főmuzeológus, a múzeum igazgatónője zárta az előadások sorát, ő egy elfoglalt miniszernőről, Ratkó Annáról mesélt. Bemutatta családját, neveltetését, gyermekvédelmi intézkedéseinek hátrányait, előnyeit.

Fantasztikus élmény volt az alaposan felkészült hat hölgy figyelmet vonzó előadását hallgatni. Ez már a harmadik alkalom volt, hogy a múzeumban ilyen sajátos módon ünneplik a Nőnapot. A következőt Önök se hagyják ki!

Dr. Béres Máriát, a múzeum igazgatónőjét megkérdeztük: miért ez a sajátos ünneplés?
https://soundcloud.com/user-860612483/dr-beres-maris-nonap

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=1473577529380066

Hozzászólások