Kodály koncert – felső fokon
(Videóval és képmelléklettel)

Hazánk komolyzenei életében a kettős Kodály-évforduló jegyében zajlik a 2017-es év: a nagy zeneszerző, zenetudós és népzenekutató 135 éve született, és pontosan 50 éve, 1967. március 6-án halt meg.

A szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Kodály Zoltán halálának fél évszázados fordulóján egy színvonalas emlékhangversennyel tisztelgett a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző emléke előtt.

Nagy János c. zeneiskolai igazgató, a Város díszpolgára mondott köszöntőt. Beszélt Kodály munkásságának jelentőségéről, a magyar zenei életben betöltött kimagasló szerepéről. Méltatta, mint zenetudóst, mint a magyar népzene fáradhatatlan és példa értékű kutatóját.

Zenepedagógusi tevékenysége egyrészt nemzetközi hírű, másrészt hazánkban – sajnos – ma már kevés mindent lehet találni egykori kezdeményezéseiből. Ez utóbbi kapcsán említette a szentesi Petőfi Sándor Ének-Zenei Általános Iskola megszüntetését, az énektanítás visszaszorulását.

A közel másfél órás műsort a fiatalok, a zeneiskolai énekszakos növendékek kezdték, Biciniumokat adtak elő. A zeneiskola két énekszakos tanára, Bánvölgyi-Geréby Dóra, valamint Andor Csilla Kodály-dalokat adott elő.

Szekrényesi Viktória – mélyhegedűn – Kodály adagio-ját mutatta be, majd Majtényi András Kodály egy meditációját játszotta el zongorán. Nagy János Glória a Csendes mise orgonára cimű műből mutatott be egy részletet.

Mihály Béla, valamint Nánási Orsolya klarinéton játszott Kodály dallamokat. Horvát Henrietta előadásában Kodály: Székely keservesét hallhatta a szép számú közönség.

A műsort a Nagy János vezényelte Bárdos Lajos Vegyeskar zárta, ők természetesen a Kodály kórusművekből adtak elő egy csokrot.

Az a legkevesebb, amit bizton leírhatunk: minden fellépő a tudása legjavát adta, és összességében nagyon komoly értéket felmutató zenei élményt varázsoltak a másik zenei nagyság, Lajtha László nevét viselő iskola koncert termébe.

A műsorismertető – most is „színesen” – Kocsi Györgyi tanárnő volt.

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=1467199580017861

Hozzászólások