Ifjú fúvósok az országos döntőben

Három évente rendeznek a zeneiskolák számára zenekari hangversenyt, az idén a 9. Országos Zenekari Verseny országos döntőjét április 21-23. között tartják Budapesten.

A megméretésen a hangszeres együttesek – zenekarok – pedagógiai munkájának, eredményeinek bemutatására, a tehetséggondozás feladatainak támogatására helyezik a fő hangsúlyt.

A versenyt összesen hat kategóriában hirdették meg, a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara a Gyermek fúvószenekarok között jutott a legjobbak közé.

Az előválogatóra egy 20. századi zenemű gyors és lassú tételét kellett előadni – jeligével ellátott DVD-n – ez alapján válogatták be az együttest az országos döntőbe. (Rajtuk kívül még négy zenekart kapott meghívást.)

Pakó Attila karnagy vezetésével, a szentesi fiatalok Farkas Antal népdal szvitjének két tétel párját adták elő – a szakmai zsűri megítélése alapján országos döntőre méltó színvonalon.

Múltját tekintve is fiatal együttesről van szó, hiszen három éve szervezték újjá, a jelenleg 30-35 fős zenekart. Hetente egy próbájuk van, de most sűrítik a gyakorlások számát, hiszen a négy tételes népdal szvit mellett még szabadonválasztott darabot is bemutatnak.

Még szűk egy hónap, és itt az országos döntő…..

Hozzászólások