A pásztorok életéről – a fotós szemével
(Képmelléklet is)

A Koszta József Múzeumban március 21-én Kunkovács László fotóművész, kultúrantropológus tartott előadást, az alföldi pásztorokról, sztyeppei nomádokról.

Kunkovács László néprajzos, nagyméretű, reprezentatív albuma, a ’Pásztoremberek’ ötven év művészeti és néprajzi gyűjtőmunkájából 450 fekete-fehér fotót tesz közzé, a művész szakszerű, ugyanakkor írói invencióval megírt szövegkíséretével. Előadásában sokszor hivatkozott könyvére a szerző, beszélve többek között arról is, hogy számára a fényképezés egyben kutatási módszer is.

A fotós-néprajzos bejárta Oroszország nagy részét, tanulmányozva a nomád tárgyi világot és annak hagyományait – erről is mesélt – a helyi viszonylatban – népes hallgatóságának

Kunkovács László egyik nagy titkát is megfejthették a jelenlévők: mindig azonosulni tud alanyaival, szemlélődő világlátásukkal, a láttató fotók mellett pedig színes, plasztikus szövegekben képes elmesélni, átadni hatalmas ismeretanyagát.

Az előadást a Dél-alföldi pásztorok a 20-21. században című tárlat „részeként” szervezték, a kiállítás maga április 15-ig tekinthető meg a Koszta József Múzeumban.

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=1490660331005119

Hozzászólások