Szentesi „robot” műhely munkája

2016. szeptember 22. és 2017. január 19. között a Nemzeti Tehetség Program által támogatott programozási szakkör egyik műhelyének adott helyet a Koszta József Általános Iskola, a szakkört Lucza László vezette.

A pályázat keretében az ország 3 városában (Eger, Kaposvár, Szentes) 21 tanuló dolgozott alkalmanként „együtt”, kiterjesztett osztályterem munkaformában.

Különös aktualitást adott a pályázatnak, hogy sok a betöltetlen informatikusállás, ezen belül is programozóból van nagy hiány. Viszont a mostani felső tagozatos diákok közül többen az informatikai pálya felé kacsingatnak. A pályázati kiírásnak megfelelően lányok, és fejlesztésre szoruló tanulók is részt vettek rajta.

Az alábbi témák, feladatok köré szerveződött a szakkör: Ismerkedés a robottal (BeeBot – robotméhecske irányítása), Algoritmikus gondolkodás fejlesztése,•Animációk készítése,•A programozás elemeinek bevezetése,•Ismétlő szerkezet (Ismétlő tevékenységek megfigyeltetése a mindennapi életben), Akadálypályák készítése és küldése a a 3 városban működő csapatoknak. •

A szakkörök mindig a valamilyen BeeBot robotra épülő feladattal indultak. (Gyakorlati vagy papíralapú példákon keresztül.) Ezután közösen átbeszélték az aktuális órai feladatokat, majd minden tanuló lehetőséget kapott arra, hogy a saját ötleteit kipróbálhassa a feladatok megoldására. Ez lehetett a programok továbbfejlesztése vagy egy az órai anyaghoz kapcsolódó új gondolat megvalósítása.

A 2*45 perces órák legvégén természetesen megnézték és értékelték egymás ötleteit, munkáit, megoldásait.

A projekt az Informatika-Számítástechnika Tanárok nyertes pályázatából valósult meg, mint aki a Szentesi Koszta József Általános Iskola 7 éve együttműködő tehetség partnere.

(L:L:

Hozzászólások