Szentesi képviselő az Országos Diákparlamentben

Február első hétvégéjén Székesfehérváron ült össze az Országos Diákparlament. A február 3-án a Vörösmarty színházban megtartott nyitó plenáris ülésen többek között Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatásért felelős biztosa is köszöntötte a diákokat.

A három napos parlamenten fórumokat, szekcióüléseket tartottak, a küldöttek által megfogalmazott ajánlásokat pedig – zárónyilatkozat formájában – a zárónap plenáris ülésén adták át a kormány képviselőjének.

A tanácskozáson Szentes (és 12-ed magával Csongrád megye) képviseletében Urbancsok Evelin, a Horváth Mihály Gimnázium 9. b osztályos tanulója, illetve a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola növendéke vett részt.

Evelin elmondta, hogy ő két javaslattal érkezett az országos parlamentre, de – sajnos – egyiket sem fogadták el. Kérte, hogy a zeneiskolák sajátosságait vegyék figyelembe a különböző pályázatok kiírásakor, és azt, hogy alakítsanak ki egy olyan informatikai bázist, ahol a középiskolákba való felvételi eljárások összes információi (felvételi követelmények, felvételi tesztek stb.) egy helyen megtalálhatók.

Egyébként az összes javaslatot szekcióüléseken vitatták meg, illetve fogadtak el. Ezen a „szűrőn” 52 felvetés ment át, amelyből a záró plenáris ülésen szavazással 50-et fogadtak el – ezt adták át a jelenlévő Palkovics Lászlónak. az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkárnak.

A felvetések között a legfontosabb azt volt, hogy az Országos Diákparlament országos diáktanács felállítását kezdeményezte, hogy a parlament ülései közötti időszakban is folyamatos képviselhessék a számukra fontos ügyeket.

Továbbá, hogy a diákparlament az eddigi három helyett kétévente ülésezne, míg a megyei diákparlamenteket évente rendeznék meg. Az államtitkár kijelentette: ezek támogatható javaslatok, de ehhez a finanszírozást és a jogszabályi hátteret a parlamentnek kell megalkotnia.

Csak néhány gondolat a zárónyilatkozatból:
+ Az oktatásban történő változásokat kizárólag felmenő rendszerben vezessék be, legalább négy éves felkészülési időt biztosítva.

+ Legyen kedvezményes vagy lehetőség szerint ingyenes az első B2, C1 vagy C2 szintű nyelvvizsga harminc éves korig.

+ Kérik, hogy a tankötelezettség korhatárát állítsák vissza 18 évre.

+ Kérik, a komplex természettudományi tantárgy eltörlését, és a régi természettudományos óraszámok visszaállítását a szakoktatásban.

+ A KRESZ és az egészségügyi vizsgára való felkészülés legyen térítésmentes az iskolában.

+ A nyári szünet hosszát ne változtassák meg.

A rendezvény szakmai munkája mellett a diákok a három nap alatt interaktív, játékos versenyen, különböző kulturális és közösségépítő programokon vettek részt. Evelinnek a megyei jogú város nevezetességeinek telefonos „közvetítő” által történő, versenyszerű felkeresése volt a legizgalmasabb, de megragadta a fiatalok közös flashmobja a város főterén.

Végül egy összegzésre kértem Evelint:
– „Nem volt könnyű munka, de egy életre szóló élményben volt részem”.

Hozzászólások