[facebook_video url =”https://www.facebook.com/szentesigyors/videos/1444275802310239/”]

Pásztorok a múzeumban
(Videóval és képmelléklettel)

A Koszta József Múzeumban február 16-án rendezték meg a “Pásztor nemzedékek – Dél-alföldi pásztorok a 20-21. században” című, a Makói József Attila Múzeum és a Koszta múzeum közös, időszaki kiállításának megnyitóját. A vendégeket dr. Béres Mária, a Koszta múzeum igazgatónője köszöntötte. Beszélt az intézmények közötti összefogás jelentőségéről, a szentes környéki pásztorkodás hagyományairól.

A kiállítást Dr. Bede Ádám régész nyitotta meg. Régészként beszélt a pásztorkodás több száz éves történetéről, megemlítve, hogy a Dél-Alföldön, így Makó, vagy Szentes vonzáskörzetében a pásztorkultúra és juhtartás évszázadok óta él.

A XX. század történelmi krízisei és korszakváltásai nehezítették a hagyományos juhászatok létét, de nem tudták megszüntetni azt, majd a rendszerváltozás utáni időszakban újabb lendületet kapott ez a fajta gazdálkodási mód és a mai napig juhászcsaládok nemzedékei, leszármazottai foglalkoznak a juhtenyésztéssel megélhetés szinten.

A pásztor nemzedékek mai napig itt vannak köztünk, bár gondolhatnánk, hogy már csak a népmesékben, vagy mesterségesen fenntartott „gulyás romantikát” bemutató helyeken lehet velük találkozni. Ez a kiállítás a bemutatott juhász családok fölmenőit és jelen tagjait igyekszik bemutatni, hogy tiszteljük és becsüljük az évszázadokon keresztül átadott tudást, amit a kiállításban szereplő pásztor nemzedékek mai napig hordoznak.

Egyebek mellett ez is a kiállítás egyik üzenete mondta megnyitója véégén dr. Bede Ádám.

A megnyitón közreműködött Nagy Gábor néprajzkutató, népzenész – kecskedudán játszott. (A cikk alatti videón ebből láthatnak, hallhatnak egy részletet.)

A tárlat április 15-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=1444283978976088

Hozzászólások