Nemezeltek a Művészetek Házában
(Képmelléklettel)

A szentesi székhelyű Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola február 11-én Nyitott Napot tartott a Művészetek házában.

Ezúttal képzőművészeti- és kézműves foglalkozáson vehettek részt az iskola növendékei, valamint az érdeklődők. Kalácska Beáta művész-tanár vezetésével különféle technikákkal szabad témákat festhettek az egyik csoportban, a másikban pedig nemezelhettek Kálmánné Szabó Erzsébet intézményvezető-pedagógus irányításával.

Egy kicsivel többen vették igénybe a nemezeléssel kapcsolatos programot, talán azért, mert azzal ritkán találkozhatnak a gyerekek és felnőttek a különböző (és egyre sokasodó) kézműves foglalkozásokon.

A nemezelés már az ősmagyarok körében is elterjedt technika volt. A nemez gyapjúból, (nyúl)szőrből tömörített vastag, posztószerű anyag. De a posztó és a nemez között különbséget kell tennünk. A posztó gyapjúfonalból szőtt és összetömörödött anyag.

A nemezt még érdemes megkülönböztetünk a filctől. A filc azonos anyag a nemezzel, de gyárban előállított. Tehát a nemez állati szőrből készül. Forró vizes gyúrás hatására, a szőrön elhelyezkedő pikkelyek összeakadnak és így ebből az összetömörödött szőrből alakul ki egy erős anyag.

Nálunk leginkább a juhgyapjúból készített nemez terjedt el, de a világ más pontjain különböző állatok gyapját használják.

Természetesen itt Szentesen is kártolt gyapjút használtak alapanyagként. Meleg vízzel és kevés szappannal összedolgozták a gyapjút. ami csak az alap, mivel rengeteg technika létezik, lehet szabni, varrni, festeni, díszíteni. A gyerekek könyvjelzőt és madarat készítettek.

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=1438982119506274

Hozzászólások