Munkaügyi kérdésekről – vállalkozóknak

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentes Térségi szervezete február 28-án, a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban a munkabiztonság és munkaügy aktuális kérdéseiről szervezett előadást és konzultációt cégvezetőknek, vállalkozóknak és könyvelőknek.

Elsőként Majláth Mihály, a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkavédelmi szakügyintézője tartott előadást a munkabiztonság aktuális kérdéseiről, az ellenőrzési tapasztalataikról.

Bevezetésként a szervezeti struktúrájukban ez év elején bekövetkezett változásokat ismertette. (A létszámuk annyira lecsökkent, hogy „egy munkavédelmi ellenőrzésnek 400 év az esélye”.)

Ezt követően a megyénkben bekövetkezett súlyos üzemi balesetekről beszélt – levonva a tanulságokat. Ami általános: a bekövetkezett 799 baleset döntő többségét a fiatalabb korosztály szenvedi el, tovább, hogy nem csak az építő iparra jellemző.

Tavaly darázs csípés okozta halálos munkahelyi baleset is történt. Kijelentette: fel kell készülni a darázs csípések elleni védekezésre.

Felhívta a figyelmet a nemrégiben módosított munkavédelmi törvény egyes elemeire. Többek között arra, hogy lehetőség van foglalkoztatás-biztonsági partnerségi megállapodás kötésére. Csongrád megyében már kötöttek ilyeneket. Bevezették a közigazgatási bírságot is, ami alapján a munkavállalót is megbírságolhatják a munkavédelmi törvény be nem tartsa miatt.

A húsz főnél többet foglalkoztató munkahelyeken munkavédelmi képviselőt kell választani – ez még sok helyen nem történt meg, ellenőrizni fogják.

A munkaügy aktuális kérdéseiről, a gyakran előforduló hibákról dr. Horváth Péter ügyvéd, a Horváth Ügyvédi Iroda vezetője beszélt.

A tanácskozás konzultációkkal zárult.

Hozzászólások