Kalandos téma a könyvtárban

A Szentesi Városi Könyvtárban február 22-én, a ’Különös esetek Magyarország történelmében’ előadás-sorozat keretében Poszler György tanár tartott előadást Báthory Zsigmondról, uralkodásának furcsaságairól.

A program elején Szűcs Ildikó búcsúzott az előadótól, hiszen (egyelőre biztosan) befejezte ténykedését a könyvtárban, két történelmi jellegű előadás-sorozatot is „vitt”.

Az előadásban szó volt Báthory Zsigmond életéről, egyedülálló uralkodásáról: Erdély ország fejedelme volt négyszer mondott le, és ugyan ennyi alkalommal tért vissza.

Úgy lett fejedelem, hogy – 16 évesen – nagykorúsítani kellett. Jezsuita nevelést kapott, az ifjú fejedelemnek azonban rögtön egy engedményt kellett tennie: ki kellett űznie Erdélyből a jezsuitákat.
Báthory részt vett a tizenöt éves háborúban, hadviseléssel békeszerződésekkel folyamatosan biztosította Erdély függetlenségét.

„Fejedelemségei” 1602-ben értek véget, ekkor újra lemondott és végleg távozott Erdélyből. Ettől kezdve Csehországban élt a császártól kapott évi 50 000 tallér jövedelemből, lakóhelyül a libochovici várat rendelték neki. 1613. március 27-én hunyt el a Prága közelében fekvő Libochovicében.

Hozzászólások