Árpádhalmi disznóságok
(Képmelléklettel)

Árpádhalom Község önkormányzata, Gr. Károlyi Ferdinanda Falufejlesztő és Hagyományőrző Egyesülete február 11-én a Károlyi – Brechtold kastély udvarán rendezte meg 6. Nemzetközi Falusi Disznótoros Nap-ot.

A disznótor Magyarországon a parasztháztartások egyik legnépszerűbb elfoglaltsága, a disznóvágás vagy disznóölés a háznál nevelt sertés, a házi sertés hagyományos levágása, a hús feldolgozása, és az ezt követő hagyományos ebéd és vacsora.

Nagyjából ezzel a folyamattal lehetne jellemezni az árpádhalmi közös disznó tor eseményeit is. Ami talán még színesebbé, nemzetközivé tette az egész napos eseményt: aktívan részt vettek Árpádhalom testvértelepüléseinek delegációi. Eljöttek Vajdaságból, Szajánból, Partiumból Árpád községből, Felvidékről Tótmegyerről.

Képviselték magukat a sándorfalviak (a polgármester asszony vezetésével), a gyomaendrődiek, a székkutasiak, és több térségi település polgármestere, a Szentes járási Hivatal vezetése.

A kora reggeli órákban három jószágot vágtak le (háromféle hagyománynak megfelelően, majd annak rendje-módja szerint megtörtént a feldolgozásuk. Mindeközben – ahogy disznóvágáskor lenni szokott – étellel, itallal kínálták a dolgozókat és a vendégeket, sőt a muzsika hangjai csak fokozták a hangulatot.

Késő délutánig maradtak együtt a disznótor résztvevői. A programon kapott támogatások, bevételek az árpádhalmi Gr.Károlyi Ferdinanda Egyesület jótékonysági céljait szolgálják.

Képmelléklet:

Hozzászólások