A házasságot működtetni kell

Szentesen február 20-án ért véget a Keresztény Pedagógus Társaság szentesi csoportja által szervezett Házasság Hete sorozat. Ezen a napon tartott előadást az Ifjúsági Házban dr. Papp Miklós, görög-katolikus áldozó pap, főiskolai docens.

A sok új gondolatot hordozó előadása azért is „telitalálat” volt, mert a sorozat megszervezésének célját, lényegét is összefoglalta: „a házasság érték, a házasságot működtetni kell”.

Az értékek a családban című előadásában a láthatatlan jelentőségét boncolgatta az előadó. A teljesség igénye nélkül néhány gondolatát idézzük vissza:
– a láthatatlan világunk határozza meg a látható világunkat.
– láthatatlan világunk alapvető része az értékrendszerünk, a világnézetünk
– a családi életben együtt kell haladni a párnak, alapértékekben kell egyetérteni – ezért (is) sokat kell beszélgetni családon belül
– a házasságnak szakaszai vannak (egy „ívet” ír le), ennek során értékeiben együtt kell fejlődni a házaspárnak. Ezért működtetni kell a családot.
– vannak örök értékek: pl. család, becsület, barátság stb. A világ hiába változik, ezek a jövőben is ugyanazok maradnak.
– a világ három nagy alap pillérének – család, közösség, polisz(állam) – egymásra utalva, egymásra bízva kell végezni feladatát.

A hallottak egyhangúan elnyerték a tetszését a mintegy 80 fős közönségnek.
Ezzel Szentesen befejeződtek a Házasság Hete 2017-es programjai.

Hozzászólások