Hírek

15 szeptember 2018

Bővebben

Őszi nagytakarítás a Polgárházban …

Írta: ekkor: 15 szeptember 2018

Őszi nagytakarítás a Polgárházban

2018. szeptember 15-én, 10 és 14 óra között őszi nagytakarítást tartottak a 19. századot a jelenbe varázsló Péter Pál Polgárházban. A Koszta József Múzeum kérte azokat a magánszemélyeket, baráti köröket, óvodai és iskolai csoportokat, akik karitatív módon akarnak hozzájárulni a sikerhez, hogy jelentkezzenek az akcióra segítőnek.

Bővebben

14 szeptember 2018

Bővebben

Elkezdődik az új fahíd építése http

Írta: ekkor: 14 szeptember 2018

Elkezdődik az új fahíd építése
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2018/9/hid.htm

2018. szeptember 13-án megérkeztek azok a fém cölöpök, melyekre kerülni fog az új Eszperantó fahíd!

A Kurcán átívelő fahíd 1981-ben 24 tölgyfa cölöpre épült és a Szentesen megrendezett országos eszperantó béketalálkozó emlékére az Eszperantó-híd elnevezést kapta. Az Eszperantó-hidat az ATIVIZIG építette. A várost átszelő Kurca főcsatornán biztosítja a gyalogosok átkelését a városközpont és a strandfürdő közötti közlekedési kapcsolatban.

A meglévő gyalogoshíd egy 5 nyílású, 46,0 m hosszú és 2,0 m széles gerendahíd, ahol nyílásonként 3 db I 260 jelű melegen hengerelt, kéttámaszú acél főtartó került beépítésre. A járófelületet a főtartókra rögzített keményfa pallók biztosítják. A korlát anyaga acél és fa.

A helyszíni vizsgálat során megállapításra került, hogy a facölöpök vízjárási vonalában (levegő-víz vonal), egy átlagosan 80 cm hosszú függőleges szakaszon, a keresztmetszetük 25-30 %-át már elveszítették az elmúlt kb. 30 év vízszintingadozása és a jég koptató hatása miatt. A 3. támasznál az egyik közbenső cölöp teljesen elkorhadt, teherbírása nincs. A cölöpök többségének állapota és teherbíró-képessége kielégítő, kivételt képez a 3. sz. támasz 5. pozíciójú és az 5. sz. támasz 6. pozíciójú facölöpje. Az 5. számú támasz kifolyás felőli (6. pozíció) cölöpje eltűnt, elkorhadt, így a süveggerendák kifolyás felőli végei konzolos tartóként működnek. A támasz városközpont felőli süveggerendája viszonylag kielégítő állapotú és jelentősebb deformáció nélkül tartja az 5. nyílás kifolyás felőli főtartóját, a hídközép felőli süveggerenda állapota olyan rossz, hogy 5-7 cm-es lehajlással viseli el a 4. nyílás kifolyás felőli főtartójának terhelését és ez az elmozdulás okozta a pallóterítés deformációját. Megvizsgáltuk a cölöpöket összefogó süvegfák állapotát is. A két darabból álló süvegfák többségének állapotára jellemző az oldalsó felületeken és a bütün jelentkező 1-15 cm mélységű korhadás. A főtartók alatti teherelosztó acéllemez minden támasznál hiányzik, illetve korrodálódott.

A fent leírt hibák csak a jéghegy csúcsa! Az átkelő műszaki állapota már nem teszi lehetővé a híd felújítását, ezért új híd építésére kerül sor.

A mostani híd mellett 4 méterrel készül el az új híd, melynek cölöpeit a napokban kezdik hidraulikával leverni. Miután a megfelelő mélységbe leverik azt a 8db-ot, jöhet bele a több köbméter beton. Így lesúlyozva már maradandó lesz!

Bővebben

13 szeptember 2018

Bővebben

Vízből mentés, újraélesztés és diszkó …

Írta: ekkor: 13 szeptember 2018

Vízből mentés, újraélesztés és diszkó baleset a strandon (videó)

Senki ne gondolja, hogy valami hatalmas tragédia történt a Szentesi Sport- és Üdülőközpontban, bár mentő, rendőr, tűzoltó és még a mentőhelikopter is érkezett a helyszínre.
A nyár elején már próbálták a fiatalok figyelmét felhívni, hogy milyen veszélyek leskelődnek rájuk a vakáció alatt, de most még szervezettebben rendezték meg ezt a figyelemfelhívó eseményt. Az ebéd utáni időpont és a szervezés annyira sikeres volt, hogy a strand nagy lelátója majdnem megtelt.

Zsura Zoltán a strand műszaki vezetője elmondta, hogy most egy szimulációs program keretében egy vízből mentést láthatunk, így mindaz amit megfigyeltek a gyerekek, a való életben is így történik.

Reméljük az itt látott helyzeteket a fiatalok elkerülik, és azzal a gondolattal zárjuk a beszámolót, amelyet az egyik diák súgott a másiknak: SOKKOLÓ VOLT! NEM PRÓBÁLNÁM KI AZ ÉLETBEN!

Bővebben

Bővebben