Hírek

12 január 2018

Bővebben

Csontváritól – Veronikáig …

Írta: ekkor: 12 január 2018

Csontváritól – Veronikáig
Dosztál Veronika festményei a könyvtárban
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2018/1/veronika.htm

A Városi Könyvtárban nyílt meg Dosztál Veronika amatőrfestő kiállítása, melynek különlegessége, hogy az ifjú hölgy hivatásként a katonai pályát választotta és szabadidejében alkot. Most is fél év fog kiesni, mert misszióba készül.

Kisgyermekként is szeretett rajzolni és már általános iskolás korában járt rajzszakkörökre. A rajzolást szakközépiskolai tanulmányai alatt sem hagytam abba. Rendszeresen részt vett Szabó András festőművész és művészettörténet tanár óráin, emellett a Tömörkény István Gimnázium grafikai szaktanárainak 2 éves rajzképzésein is fejlesztette rajztudását.

Alkotót kérdeztük, hogy ő miként ítéli meg képeit:

– A képeim igen szürreálisak. A színek és a formai változatosság az, ami felhívja a figyelmet alkotásaimra, ugyanakkor szeretem az aprólékosságot, a kidolgozottságot. Kedvenc technikáim közé tartozik az olaj és az akril. A két anyag sokban különbözik egymástól, míg az olajfesték lassan száradó, nem vízbázisú anyag, erős színkontrasztot és éles fény- árnyékhatást lehet vele kifejezni, az akrilfesték gyorsan száradó vízbázisú, könnyen használható, száradás után műanyaghatásúvá válik. Azonban mindkettő színtartóssága kiváló.

– Példaképként Csontváry Kosztka Tivadar festészetét állítottam magam elé. A legtöbb képemet az ő festészeti stílusa motiválta. Ez leginkább a színek használatában nyilvánul meg. Csontváry festészetét varázsos színvilág és szuverén szimbólumteremtő erő jellemzi.

– Az a tervem, hogy minél több képet készítsek, ezzel fejlesszem festői képességemet, és szeretném minél szélesebb körökben megmutatni alkotásaimat. Fontosnak tartom, hogy azok az emberek, akik művészi tehetséggel bírnak, kaphassanak lehetőséget a bemutatkozásra, megmutassák, amire hivatottak. Í

“Nézni, nézhet mindenki, de látni csak az láthat, akit az Isteni gondviselés ezzel a képességgel különösen megáldott. És ezek a különös képességgel megáldott emberek vannak hivatva az ember művelődéstörténelmét gyarapítani”

(Csontváry Kosztka Tivadar)

Bővebben

12 január 2018

Bővebben

Mécsesekkel emlékeztek http

Írta: ekkor: 12 január 2018

Mécsesekkel emlékeztek
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2018/1/mecses.htm

A Magyar Király 2. Honvéd Hadsereg 75 éve harcolt Don mellett, a közös mécsesgyújtással a hősi halált halt katonákról emlékeztek meg Szentesen is a II. világháborús emlékműnél, illetve azokról, akik a harcok után, munkaszolgálatosként vagy hadifogolyként vesztették életüket.

Hazánk katonai történelmének egyik legszomorúbb epizódja az 1943-as doni áttörés. Az 1942 nyarától 1943 februárjáig tartó Don melletti harcokban a több mint kétszázezres Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg jelentős része megsemmisült. A veszteségekről nincsenek pontos adatok, a jelenlegi kutatások szerint 42 ezer magyar katona halt hősi halált vagy tűnt el; 28 ezer sebesültet szállítottak vissza Magyarországra, a Vörös Hadsereg pedig 26 ezer magyar hadifoglyot ejtett.

Bővebben

12 január 2018

Bővebben

Az alábbi videóval emlékezünk vissza Kruzslicz …

Írta: ekkor: 12 január 2018

Az alábbi videóval emlékezünk vissza Kruzslicz Pálra!

A Szentesi Köztársaság téri Állami Általános Iskola befejezését követően és a szegedi középiskolai évek után 1968-tól a dr. Dragon Károly vezette szentesi filmklub tagja tucatnyi alkotás, többek között a városi híradók készítésének részese, az Ópusztaszer, a „Pasas”-sorozat a Fekete fény c. filmek társszerzője. Ekkor lett híve és őrzője a szentesi közművelődésnek, kultúrának..

Az újságírói pályafutása első munkahelyén, a Csongrád Megyei Vízmű Vállalatnál 1967-ben kezdődött a Vízmű Hiradó c. üzemi lapnál, melynek elsőbb csak munkatársa, majd hamarosan szerkesztője lett.

A Szentesi Életben 1972 januárjától jelentek meg írásai (ezen kívül a Csongrád Megyei Hírlapban, és néhány országos, szakmai jellegű lapban).

Érdeklődésének, tehetségének és képességeinek megfelelő, egész életét meghatározó tevékenységhez 1974. július 1-től jutott a szentesi Móricz Zsigmond Művelődés Központban, ahol 1974/80: munkásművelődési előadó, a Klubvezetők Klubjának vezetője, a főtéri Galéria – Kiállító-terem kiállítás-szervezője, 1980/84: igazgatóhelyettesként a teljes intézményi szakmai munka felelőse, 1984. december 1– 1997. december 31, majd 2003. június 1 – 2007. május 31 között az országrész legnagyobb művelődési központjának igazgatója.

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2017/12/kruzslicz.htm

Bővebben

11 január 2018

Bővebben

A Magyar Kultúra Napjára emlékeznek http

Írta: ekkor: 11 január 2018

A Magyar Kultúra Napjára emlékeznek
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2018/1/mkn.htm

Ebben az évben a Szentesi Művelődési Központ több programmal emlékezik meg a Magyar Kultúra Napjáról. 2018. január 22-én 9:00 és 10:30-kor “Radnóti Miklós” címmel a Szabad Ötletek Színházának irodalmi előadását tekinthetjük meg a Művelődési és Ifjúsági házban. Az előadásokra előre bejelentkezett általános és középiskolás csoportokat várnak.

2018. január 24-én szerdán 18:00 órakor Városi Gálaműsort rendeznek az ifjúsági ház pódium termében. Közreműködnek a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi drámai tagozatának diákjai. A belépés díjtalan.

Bővebben

11 január 2018

Bővebben

“Kóstolja” meg a kiállítást …

Írta: ekkor: 11 január 2018

“Kóstolja” meg a kiállítást
Dr. Oetker múltja és jelene
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2018/1/oet.htm

Mindenkit szeretettel várunk 2018. január 19-én 16.30 órára az “Évszázados tradíciók – A Dr. Oetker múltja és jelene” című időszaki kiállításunk megnyitójára. A megnyitón közreműködik Hankó Lászlóné Gizike néni szentesi háziasszony, akivel Dr. Béres Mária igazgatónő beszélget a konyhai praktikákról, a cukrász ősökről…..

A Dr. Oetker és a szentesi Petőfi Cafe jóvoltából a cég termékeiből kóstolóval is várjuk vendégeinket. A kiállítás megtekinthető 2018. április 14-ig.

Bővebben

11 január 2018

Bővebben

Nyugdíjas pedagógusok figyelmébe Felhívás

Írta: ekkor: 11 január 2018

Nyugdíjas pedagógusok figyelmébe
Felhívás!
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2018/1/nyug.htm

A nyugdíjas pedagógusok részére ismét lehetőség nyílik díszoklevél igénylésére. Díszoklevél adományozására jogosult az a pedagógus, aki legalább 30 év szolgálati idővel rendelkezik – méltányosságból az intézmények ettől eltérhetnek – és 50, 60, 65, illetve 70 évvel ezelőtt kapta óvónői, tanítói, tanári oklevelét.

A Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Polgármesteri Irodája (6600 Szentes, Kossuth tér 6. I. em. 218-as iroda, tel.: 63/510-345) az arany, gyémánt, vas, rubin díszoklevelek adományozásával kapcsolatos ügyintézéshez segítséget nyújt, illetve felterjeszti az illetékes felsőoktatási intézményhez a szentesi jelentkezők kérelmét.

Benyújtási határidő: 2018. február 1.

Az arany díszoklevél igényléséhez csatolandó dokumentumok:

eredeti oklevél másolata,
rövid szakmai önéletrajz (munkahely, beosztás, kitüntetés),
szolgálati idő igazolása (munkakönyv másolata)
Adóazonosító jel,
TAJ-szám,
Nyilatkozat, hogy hol kívánja átvenni a díszoklevelet.

A gyémánt-, vas- és rubindiploma-kérelemhez a rövid szakmai önéletrajzot és a korábbi díszoklevél másolatát kell mellékelni.

A felsőoktatási (jogutód) intézmény a beadványokat a fenti okmányok megléte esetén fogadja, és dönt a díszoklevél adományozásáról.

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Polgármesteri Irodája

Bővebben

Bővebben