Újabb irányváltás a múzeumban
(Videóval és képmelléklettel)

Rövid téli szünetet követően, a Magyar Kultúra Napja tiszteletére január 20-án, egy időszaki kiállítással nyitott ki, kezdte meg az idei munkáját a Koszta József Múzeum – ezekkel a szavakkal köszöntötte a megjelenteket dr. Béres Mária, a múzeum igazgatónője.

Majd így folytatta: már évek óta ez a jeles nap ad alkalmat arra, hogy új lendülettel, megfelelő szakmai munícióval felkészülve nekivágjunk az új évnek. Az idén is így van ez: rendhagyó helyszínen, rendhagyó tartalommal szerkesztett időszaki kiállítással lepték meg a múzeumbarátokat.

A megyeháza aulájában, múzeumpedagógia tárlattal várják a vendégeket. A kiállítás anyagát, az új munkatársuk, Beke Mária tanítványainak munkáiból, alkotásaiból válogatták, melyek Mindszenten és Zsámbékon készültek – az ottani növendékek remekei.

A kiállítás címe: nép MŰVÉSZET történet. Vagyis népművészet és művészettörténet egészen az őskortól Hundertwasserig (20. századi osztrák építész, festő és filozófus).

Magát a tárlatot Nyitrai Péter rajztanár és muzsikus (Arasinda népzenei együttes) nyitotta meg. Mivel Beke Máriával éveken keresztül tantestületben dolgozott, főként, mint rajztanárt méltatta. „Olyan pedagógus Mari, aki nem szereti a konvencionális dolgokat, aki igyekszik minden gyerekben felfedezni és kibontani a tehetséget, aki összekötötte a rajztanítást a múzeumpedagógiával.” Mindezek tárlókban, a festményeken, a kiállítás teljes egészében.

Nyitrai Tamás körtesíp muzsikával is köszöntötte Beke Máriát és tanítványait (videón).

A megnyitón Beke Mária megköszönte mindszenti tanítványainak a szorgalmas hozzáállásukat. Eziután pedig dr. Béres Mária igazgatónő Zana Béla múzeumi önkéntesnek és Nyitrai Péternek adott át ajándékot.

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=1415005255237294

Hozzászólások