Megyénket is elérte az influenzajárvány
Három kórházban már látogatási tilalom van

2017 01. 09. – 2017.01.15. között, az influenza figyelőszolgálatra kijelölt 54 orvos tett jelentést. A 20 %-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a 2. héten a figyelőszolgálatba bevont lakosság 0,2074 %-a, 207 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mely tízszerese az előző heti megbetegedéseknek.

Csongrád megyében az influenzaszerű megbetegedések száma jelentősen emelkedett, a járási adatok között azonban jelentős eltérések vannak. Az influenza aktivitás megyei szinten meghaladta a járványküszöböt (0,150 %), azonban Szentes és vonzáskörzetében, valamint Makó és vonzáskörzetében még mindig igen alacsony az aktivitás. Szeged és Hódmezővásárhely esetében az aktivitás már mérsékeltnek tekinthető.

+ Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal, Járási Népegészségügyi Intézete 28 fő (0,1257 %)

+ Szegedi Járási Hivatal, Járási Népegészségügyi Intézete 172 fő (0,3669 %)
+ Szentesi Járási Hivatal, Járási Népegészségügyi Intézete 7 fő (0,0509 %)

A 2. héten a sentinel orvosoktól nem érkezett vizsgálati anyag az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára Csongrád megyéből.

Hagyományos, diagnosztikai célból beküldött garatmosó folyadékból az OEK laboratóriuma 1 esetben igazolta Influenza A vírus kóroki szerepét.
A Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai Laboratóriuma egy esetben mutatott ki Influenza A vírust klinikán kezelt beteg mintájából.

Tekintettel arra, hogy a megbetegedések aránya Szeged és vonzáskörzetében, valamint Hódmezővásárhely és vonzáskörzetében meghaladja a járványküszöböt, 2017. január 18-tól kezdődően az alábbi egészségügyi intézmények meghatározott telephelyein látogatási tilalom kerül- határozati úton- elrendelésre:

– Szent Györgyi Albert Klinikai Központ valamennyi fekvőbeteg ellátó szervezeti egységében,
– Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza,
– Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhelyi telephelyén és a Kakasszéki Gyógyintézetben.

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.
Influenza járvány miatti látogatási tilalom a megelőző influenza szezonokban is elrendelésre került.

Forrás: Csmi Kh Sajtószolgálat

Hozzászólások