Második napjához érkezett az Ökumenikus Imahét
(Képmelléklettel)

Ebben az évben is megrendezik hazánkban az Egyetemes, ökumenikus imahetet, amikor minden nap más templomban találkozhatnak a hívők.

Krisztus kiengesztelő és megbékélésre hívó szeretete a témája az idei, nyolcnapos programsorozatnak, melyen protestánsok, katolikusok és ortodoxok világszerte közösen imádkoznak a Krisztus-hívők egységéért.

A január 15. és 22. közötti imamozgalmat az Egyházak Világtanácsa és a Katolikus Egyház közösen szervezi. Az idei tematikát a reformáció jubileumi éve alkalmából a németországi keresztyének dolgozták ki.

Szentesen a különböző egyházak január 15-én a saját gyülekezetükben nyitották meg a sorozatot, másnap, január 16-án a Református Nagytemplomban gyűltek össze a hívők, hogy közösen elmélkedjenek Pál apostol Korintusiaknak írt II. leveléről.

Az alkalmat Fehér Csaba, a Nagytemplomi Református Gyülekezet lelkésze vezette. Köszöntötte a megjelenteket, beszélt az imahét fontosságáról, majd áldást mondott Gilcze Andrásné, a Felsőpárti Református Gyülekezet lelkésze.

Igét hirdetett Veres-Ravai Réka evangélikus lelkész. Ő az általunk felhúzott falakra hívta fel a figyelmet. A falakra, amelyeket magunk és Isten közé, magunk és a másik ember közé húzunk fel, rettentő szorgalmasan, mindent beleadva.

A németországi keresztyének a berlini fal példáját állítják elénk – folytatta a lelkésznő. A fal a szabadságukban akadályozta az embereket. Nem mehetett testvér a testvérhez, barát a baráthoz. Amikor a fal elomlott, megszűnt a megosztottság, az elválasztottság, a szabadság megsértése.

A fal sajnos mégis áll. Láthatóan lebontották, de újra és újra felépül. A bűneink építik fel újra.és újra, és egyre magasabbra: a gyűlölet, a megvetés, a hamis vádaskodás, a türelmetlenség, az elzárkózás, a gőg, az önzés.

Falakat építünk magunk és Isten közé, és mi emberek egymás közé is. És ez, végső soron a magányossághoz vezet.

Ezen a napon az Isten igéje az elzárkózás, a gőg, az önzés falainak lerombolását szeretné kérni tőlünk. A lelkész asszony a továbbiakban erre adott útmutatást.

Végül dr. Grúber László, a Szent Anna Katolikus Egyházközség plébánosa áldotta meg, illetve kérte közös imára a jelenlévőket.

Az istentiszteleten a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanári kórusa, Karikó-Tóth Tibor (felolvasással), Nyíri Dánielné (.orgona) szolgált.

Az alkalom szeretet-vendégséggel és közös beszélgetéssel zárult.

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=1410820632322423

Hozzászólások