Grafikáktól a portré festészetig

A nemrégiben megnyílt Szentes Házba látogatók többek között a szentesi kulturális élet szereplőivel, illetve alkotásaikkal is találkozhatnak.

Koszta és Tokácsli óta, nagyjából az ő hagyatékukat, szellemiségüket követve sok helyi lakos mélyült el a képzőművészetben, különösen a festészetben. Ezért is található sok festmény (több alkotótól) a Szentes Házban.

Már belépéskor feltűnik egy portré sorozat, melyekről közismert helyi emberek „néznek vissza” ránk. Alkotójuk Kőrösi Árpád, a következőkben őt mutatjuk be.

A 90-es évek elején dr. Rébeli- Szabó József, akkori polgármester ösztönzésére kezdett hozzá a portrék festéséhez. „Figurális képeket szentesiek nem festenek, azért is fogtam hozzá”. Mára már 23 portré készült el, laktanyaparancsnokok, katonaművészek, rendőrkapitányok és más közéleti személyek arcvonásait örökítette meg olajfestményeken. Ezeknek nagy részét a Művészetek Háza falain helyezték el.

Azért vállalkozott megfestésükre, mert fontos megörökíteni ezeknek a magas rangú, neves katonáknak, rendőrök, művészeknek, orvosoknak az emlékét.

Bár grafikákkal kezdte, ma már csak olajfestékkel dolgozik, ezt tartja számára a legjobb anyagnak. Mindig fénykép alapján fest. Először megkeresi a témát, megörökíti, majd sajátos ecsetkezeléssel és egyedi színválasztással alkotássá formálja a fotográfia segítségével felidézhető arcképet, pillanatképeket, idillikus tájrészleteket, a nosztalgikus hangulatot idéző épületeket.

Ebből már ki is derült, hogy nem csak portrékat fest Kőrösi Árpád, hanem más témákat szívesen választ: csendéletek, aktok és csatajelenetek is formálódtak kezei nyomán.

– Azt szeretem megfesteni, amit látok – mondta Kőrösi, aki az utókor számára nemcsak festményekkel őrzi meg az elmúlt idők emlékét. Újabban tőrök, kések nyelét tervezi és készíti el, ebben is szeretne a továbbiakban elmélyedni.

A jövőben is középpontban marad a festészet – mondta. Már dolgozik egy fríz ló megfestésén, és két, közismert személlyel van tárgyalásban portréjuk elkészítésével kapcsolatban.

Hozzászólások