„Gondolkodtató” fotók a könyvtárban
(Képmelléklettel)

Szentesen, a Városi Könyvtárban január 14-én nyílt meg Ráfi Dénes pedagógus, fekete-fehér és színes fotóiból rendezett kiállítás.

Az alkotó így gondolkodik a fotózásról: „akkor látunk valamit, ha figyelmet fordítunk rá, ha jelentőséget tulajdonítunk neki. Egy-egy hétköznapi tárgyat szemlélve jelentések kapcsolódnak hozzá, így jellé, jelképpé válik. Fotózáskor fény és a téma ’viszonya’ izgat” – mondta Cseh Lajos, tanár kolléga a megnyitójában

A fotó művészet tulajdonképpen a látás művészete ugyanúgy, mint más kétdimenziós művészeti ágak: pl. a festészet, vagy a rajz – folytatta a gondolatmenetet.

A fotókon a plasztikus formákat a fény-árnyék viszony teszi karakterében más és más élménnyé. A durva felületek puhává, sejtelmessé, szürreálissá változhatnak, a könnyed matériák markáns, olykor rideg erőt vehetnek fel.

Mindehhez teljes bizonyítékot ad Ráfi Dénes művésztanár fotótárlata – hangzott el a megnyitóban, majd néhány idézettel fejeződött be, majd újabb gondolatokat ébresztő idézetekkel zárult:
+ Azt szeretem a fekete-fehérben, hogy annyi színt tud megmutatni
+ A fotóművészet a leírhatatlanan és a kimondhatatlan tolmácsa

A megnyitón verset mondott Ráfi Anna Réka, egy Bach művet játszott zongorán Ráfi Balázs.

A kiállítás fotói január 27-ig tekinthetők meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=1409224262482060

Hozzászólások