Egy pikareszket mutattak be a könyvtárban

Bene Zoltán: ’Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai’ című kötetének bemutatóját tartották január 10-én Szentesen, a Városi Könyvtárban. A szegedi szerzővel Diószegi Szabó Pál, hódmezővásárhelyi költő beszélgetett.

A 120 oldalas kötet hangneme, hangulata, eszközei kapcsolódnak a népmesékhez, a betyárromantikához. A beszélgetés során tisztázták a könyv alcímét: miszerint ez a betyárpikareszk 11 lazán összefüggő fejezetből álló prózafüzér, amely a pikareszk hagyományoknak megfelelően építkezik.

A főhősben, Rózsasándorban nem nehéz ráismerni az egykori híres szegedi betyárra, Rózsa Sándorra, ám Rózsasándor és Rózsa Sándor nem azonos személyek. Rózsasándor sokkal közelebbi rokonságban áll a legendák Rózsa Sándoréval, mint a valóságos betyárral.

Bene Zoltán többek között beszélt arról is, hogy „hősöket keresünk, akik igazságot szolgáltatnak, akárcsak Batman vagy a Pókember, meg a többi hozzájuk hasonló. Hogy Rózsa Sándor az volt-e?
Hát igen, itt kezdődik az a határ, aközött, ami betyárromantika, és aközött, ami azt nevetségesnek tartja. Nagyon vékony mezsgye ez…”

Hozzászólások