Az év első körsétája
(Képmelléklettel)

A Szentesei Vendégszeretet Egyesület ebben az évben is folytatja a már több éves múltra visszatekintő programját, a Szentesi Körsétát, melynek kapcsán helyieknek és másoknak megmutatják a város azon intézményeit, részeit, amelyek egyelőre nem kerültek az közérdeklődés fókuszába.

Az idén január 21-én tartották meg az első rendezvényüket, ezúttal a Horváth Mihály Gimnáziumban, ahol az 1989. március 15-én átadott (felújított) könyvtárral ismerkedhettek meg a jelenlévők.
A megjelenteket Matkócsik Pál, az egyesület elnöke köszöntötte, mondott néhány szót a Kultúra Napjáról. Ezt követően Tóth Tamás, az iskola igazgatója is üdvözölte a vendégeket, és ismertette az iskola történetét.

„Egy pillanat” az intézmény történetéből:
Az 1922-23-as tanévtől kezdve viseli a gimnázium Horváth Mihály nevét. 1935 óta folyik rendszeres filmoktatás: már a harmincas esztendőkben évente 80-100 filmet vetítettek szemléltetés céljából. Az ifjúsági szervezetek közül az 1924 óta működő cserkészcsapat érdemel elsősorban említést.
A háborús készülődés és a háború évei mély nyomokat hagytak a gimnázium életében. A nevelés erősen nacionalista és militarista szelleművé vált, ekkor indult a levente mozgalom. 1944 tavaszán német katonai kórház költözött a gimnázium épületébe.

„Egy pillanat” az oktatás fejlődésének állomásairól:
Az első nyelvi tagozat az 1963-64-es tanévben kezdte meg működését, 1966-ban indult el a szakosított kémia-fizika tagozat. Mátyás Sándor és László Béláné vezetésével 1966-tól minden évfolyamon működött egy-egy tagozatos angol nyelvi csoport, 1976-ban elkészült a hangstúdió és a filmvetítő terem. Az 1978-79-es tanévben Várkonyi Zoltán elképzelései alapján indult iskolánkban az irodalmi-drámai tagozat.1989. március 15-én átadták az új könyvtárépületet.

A könyvtárba menet megálltak és beszélgettek a 2016. április 30-án felavatott új iskolai harangról, sőt ezúttal meg is „kongathatták”.

A könyvtárban dr. Hegyi Ádám, a SZTE adjunktusa kalauzolta a vendégeket, akik megismerhették a könyvállományt, annak ritkaságait, valamint az oktatásban jelenleg betöltött szerepét.

Képmelléklet:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=1416731915064628

Hozzászólások